Auto delovi

Auto delove možemo grubo podeliti u više kategorija. Svaka kategorija ima određene specifičnosti, koje je, po našem mišljenju, veoma važno uzeti u obzir pri nabavci.

Motorna grupa

U ovoj kategoriji, najbitnije je nabaviti auto delove brendova sa dugom tradicijom u izradi istih. Tu spadaju brendovi kao što su Mahle, Kolben-Šmit, Goetze, Payen, NPR Europe, King, Glyco itd. Izbor je na taj način potpuno siguran, s obzirom da je u pitanju jedan od dva najbitnija elementa vašeg vozila – POGONSKI AGREGAT ( pored KAROSERIJE ).

Vešanje i trap

Ova kategorija je doživela najviše promena u zadnjih 20-ak godina. Pored već tradicionalno poznatih evropskih i japanskih brendova, pojavio se veliki broj privatnih brendova, odn. brendova koje promovišu najveće evropske veleprodaje kao kućne. Njihov kvalitet je uglavnom nepoznanica za većinu kupaca, te je zbog toga najbitnije da se vodite preporukama prodavca preko kojeg nabavljate delove. Sasvim je logično da će vam oni preporučiti nešto što će vam po cenovnom rangu biti dostupno, a da kvalitet za tu cenu bude maksimalan.

Karoserija i rasveta

U ovoj kategoriji auto delova odavno su se izdvojili ozbiljni i manje ozbiljni proizvođači. Kada spominjemo ozbiljne, tu uglavnom prednjaće taiwanski, kada je karoserija u pitanju, kao i neki evropski, naročito u segmentu rasvete. Tu spadaju Tong Yang, TYC, Depo, Eurovision, Valeo, Hella itd. U poslednjih desetak godina, pojavili su se i neki novi brendovi, uglavnom iz Turske i Kine, koji takođe imaju zadovoljavajući kvalitet, uz manju prodajnu cenu.

Električni i elektronski delovi

Ovo je možda i najosetljivija grupa proizvoda. S obzirom da većina auto delova iz ove grupe nikad ne funkcioniše sama za sebe, već u sprezi sa drugim delovima, često se stiče pogrešan utisak da neki brendovi nisu dovoljno kvalitetni. To iz razloga što je večina proizvodnje ovih artikala prebačena u azijske zemlje, Kinu, Taiwan, Indoneziju i Maleziju. Zato i većina prodavaca daje kratku garanciju, pod posebnim uslovima ili čak nikakvu.