STAROSNA STRUKTURA VOZILA NA SRPSKOM TRŽIŠTU

ZASTUPLJENOST BRENDOVA

Najzastupljeniji modeli niže i srednje cenovne kategorije su vozila marke Fiat, Opel,VW, Skoda, kao i vozila Pežo-Reno-Citroen grupacije. Višu i visoku cenovnu kategoriju ubedljivo predvodi Audi, zatim su tu još Mercedes i BMW.
Od azijskih brendova, najbrojnija su vozila koja potiču iz Koreje i tu spadaju Hyundai i Kia. Na veliku žalost mnogih srpskih vozača, vozila marke Chevrolet su ostala bez zvaničnog zastupnika i sada su u eksploataciji samo stariji modeli.
Brendovi iz Japan-a, kao što su Toyota, Mazda, Honda, Nissan, Mitsubishi i Suzuki, imaju manju ali stabilnu zastupljenost na srpskom tržištu, u poređenju sa evropskim brendovima.

Vredni spomena od evropskih brendova, sa njenog severa, su još Volvo i Saab, sa vrlo malim učešćem na tržištu.
Za ljubitelje američkih proizvođača, treba spomenuti najčešće marke, a to su Krajsler i Jeep.

ZASTUPLJENOST MODELA EVROPSKIH BRENDOVA

Najmnogobrojniji modeli vozila niže i srednje klase su Punto, Stilo, Polo, Golf, Clio, Corsa, Astra, Megane, Fabia, Octavia, Fiesta, Focus, Mondeo, Pežo Partner, 206, 406, 307, 407, Xsara, C3, C4, C5, Audi A3, BMW serija 1, potom Mercedesova A klasa, kao i Dacia Logan, Sandero, Duster.
Najveća zastupljenost modela više i visoke cenovne kategorije su Audi A4, A6, BMW serija 3 i 5, kao i Mercedesova B, C, E i M klasa.Relativno mali procent tržišta drže Volvo vozila, serija S, V, i M.
Engleski brendovi zastupljeni su preko proizvođača Land Rover i njegovih modela. Uglavnom su to putnička vozila starijih serija 20, 40, 200 i 400, kao i poneki model 600. Tu su takođe i džipovi Discovery i Freelander.
I na kraju, da ne zaboravimo, od evropskih brendova sa severa Evrope, treba još spomenuti Volvo, prisutan modelima serija S, V i XC, kao i Saab, modelima 9.3 i 9.5.

ZASTUPLJENOST MODELA AZIJSKIH BRENDOVA

Kod azijskih brendova, najviše je modela Hyundai i Kia vozila. Od starijih, to su modeli Atos, Accent i Elantra, Rio, a od novijih, modeli I10, I20 i I30, C'eed, ProC'eed, kao i džipovi Santa Fe, Tucson, Sportage, IX35.
Modeli Aygo,Yaris, Corolla, Avensis, Auris i Rav 4 su ponosni predstavnici brenda Toyota.
Civic, Accord i CRV su perjanice brenda Honda, dok kod Mazda modela preovlađuju starije serije 323 i 626, kao i novije 3 i 6 od putničkih a od džipova CX5.
Mitsubishi brend je sve slabije prisutan na našem tržištu i to već skoro ugašenim modelima Lancer i Colt, dok su još u koliko-toliko prisutni modeli Pajero, Outlander i ASX.
Nissan se drši svojih aduta, modela Micra, Note, Qashqai, Juke i X-Trail, dok je Suzuki prisutan modelima Alto, Swift, SX4, Samurai, Jimny i Vitara.
Sporadično se mogu naći i vozila brendova Jaguar, Aston Martin, Ssang yong i druga.

ZASTUPLJENOST MODELA AMERIČKIH BRENDOVA

Samo zahvaljući jednom manjem broju poštovaoca američkih vozila, imamo i njihovu prisutnost u voznom parku srpskih vozača. Najčešće na našim drumovima možete primetiti modele Jeep vozila, kao što su Cherokee i Compass. Od Chrysler-ovih modela, najčešći su Voyager, PT Cruiser, kao i poneki model Sebring i 300M.